Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09 22:44 - Гоце,Бугарите и ние
Автор: intelect Категория: Политика   
Прочетен: 181 Коментари: 8 Гласове:
-1 Преземено од facebook профилот на професорот на Колумбија универзитетот -Росоклија

ГОЦЕ, БУГАРИТЕ И НИЕ

Инфериорни ,,лидери“ сопствената инфериорност ја проектираат врз целиот македонски народ. ,,Нашиве" ,,лидери“ покрај интелектуалната инфериорност, историски и културно се неписмени.

Кога станува збор за Бугарија и политиката кон Македонија, ако се откажат од нас Македонците и од нас создаденото во нивната историја, револуции, култура, просветителство...им остануваат само Шопите.

Ова не е сарказам туку вистина.

Во мемоарите на Крсте Црвенковски (и лична комуникација при нашето дружење во Париз 1986 година) во кои го цитира Тодор Живков, овој му вика (по сеќавање): ,,Бидете Македонци во Македонија, но ако прифатам постоење Македонци во Бугарија, жив ќе ме изедат, целата БАН (Бугарска академија на науките и уметностите) е со Македонци...“

Покрај набројаното, Бугарија никогаш не го заборавила и сеуште го сонува моментот на Сан Стефано и Санстефанска Бугарија.

Нивна државна цел не е само македонската територија во склоп на Бугарија туку и Македонците како Бугари. Ова последново, секогаш присутно, е потенцирано со негативниот наталитет и со раслојувањето на бугарското општество. Младите и образувани ја напуштија Бугарија, муслиманството кое беше потискувано од комунистичкиот режим крева глава и сѐ заедно, иднината на Бугарија како држава на словенско население е доведена во прашање. Едноставно, Македонија и Македонците им требаат повеќе од било кога.

Кога станува збор за Гоце Делчев, тој е роден во Кукуш, Солунски округ, географска Македонија, во книгата на родените под етникум стои Отоман (според енциклопедијата), го посветил животот на ослободување на Македонија од Отоманите и создавање автономна македонска држава, одел во гимназија и воена академија на бугарски јазик (изборот бил грчки или бугарски).

Гоце Делчев живее и делува кон крајот на 19 век, кога самата Бугарија се бори за ослободување од Отоманите, за просветување и градење бугарски национален идентитет.

Во тој период, според бугарските историчари, преку 95% од бугарското население на прашањето за етничка припадност се изјаснувале како рисјани, нема свесност за етникум или нација (инаку, Бугарија од Отоманите ја ослободиле Русите, па Бугарите ја изградиле црквата Александар Невски во знак на благодарност кон Русија).

Курдите во Турција пишуваат дека се Турци, во Сирија Сиријци, во Ирак Ирачани. Немаат друг избор.

Човекот е неговото дело, не е местото на раѓање, уште помалку администрацијата под која живеел.

Ние го славиме Илинден и ги славиме Илинденците заради идејата за која се бореле, автономна македонска држава, а не како биле запишани во книгата на родени.

Што слави Бугарија?

Крсте Петков Мисирков ги пишува, ,,За Македонцките работи“ во 1903 година, истата година кога гине Гоце и кога следи Илинден.

Политичари и потплатена багра во комисиите ќе решаваат чии бил Гоце, гигантот кој создал историја како борец за Македонија?

Ме потсетува на прашањето дали историските Македонци (антички е погрешен термин) биле грчко племе или не?

Не биле грчко племе (според Борза, Бадиан, Грин, Тарн, Босворт...) што во основа е небитно, затоа што во историјата оставиле трага како Македонци, а не како Грци или Хелени.

Гоце е македонска историја и тука завршува целата дискусија.
Гласувай:
0
1Следващ постинг
Предишен постинг

1. elizabethborislavova - Нали сам казва, че е българин
16.09 22:45
Според мен трябва да се блокира присъединяването на Македония към ЕС и да защитаваме интересите си. Продажници!
цитирай
2. intelect - Според мене ако Бугарија ја блокира ...
16.09 22:55
Според мене ако Бугарија ја блокира Македонија "со уцени "во преговорите за зачленувањето во ЕУ тогаш Македонија треба веднаш да го поништи договорот што го потпиша со Бугарија...па како животот до сега исто така натаму...без Бугарија ...денес нема некој посебни емоции!!!
цитирай
3. dinkov - Динков
17.09 00:37
Ех intelect, intelect, ти няма как да се промениш, но времето е безмилостно и праща на бунището и хора и теории и заблуди и манипулации дори и лъжи които с години определена върхушка се опитва насила да пробута на собственото си население само и само да остане върхушка, но няма как да се гаси това що не гасне. Хората от двете страни на Осогово и Огражден искат да живеят щастливо като истински европейци, а на какъв език ще говорят помежду си. Айде, стига с тези простотии. Ами на майчиния си език, защото ние сме един народ без значение в колко държави живеем. Никой в България не си и помисля в 2020 г. да присъединява република Северна Македония насила нито към България нито към Европейската уния. Това си е ваш избор.
Относно Гоце Делчев. Ти си написал : - "Политичари и потплатена багра во комисиите ќе решаваат чии бил Гоце, гигантот кој создал историја како борец за Македонија? " и още - "Гоце е македонска историја и тука завршува целата дискусија."
Виж какво друже. Има спорни и безспорни неща. Безспорно от 1944 г. до 1991 г.има история на Социалистическа република Македония в състава на СФРЮ. От 08.09.1991 г. до 2019г. има история на БЮРМ. От 12.02.2019 г. има история на Северна Македония. Но по времето когато живее Гоце Делчев има БЪЛГАРСКА ЕКЗАРХИЯ и КУКУШ е в нейния диоцез. В 1903 г. когато загива Гоце Делчев няма как да има македонска история. Това е безспорно. Нарекох те друже, а не другарю Северомакедонец (обидно е за мен), защото искаме или не но "кръвта вода не става", няма да ти пиша дори и минус. И накрая ще ти припомня любимия си виц.
Гоце Делчев не бил българин, ама той не знаел.
Поздрав.
Ицко
цитирай
4. intelect - Gorazd Rosoklija ГОЦЕ...
17.09 18:22
Gorazd RosoklijaГОЦЕ

Ако Делчев се борел за ослободување на Македонија и создавање автономна македонска држава, во што е неговото значење за Бугарија?

Ако не се борел за ослободување на Македонија и за автономна македонска држава, во што е неговото значење за Македонија?

Симон Боливар, Шпанец, го слават како ослободител и основоположник на нациите, 6 земји и 6 нации (Колумбија, Венецуела, Перу, Боливија, Еквадор, Панама), но не го слави Шпанија, а тој е Шпанец.

Осоновоположниците на САД (државата и нацијата) сите биле Британци. Нив не ги слави Обединетото кралство (Англија), ги слави САД.

Че Гевара е Аргентинец. Неговата личност и дело ги слави Куба, како и други земји во Јужна и Средна Америка, но не го слават во Аргентина.

Гоце е роден во географска Македонија, државјанин е на Отоманската империја, се бори за слободна и автономна Македонска држава.

Што е тоа што заеднички ќе го слават Македонија и Бугарија?

Неговата борба завршила со пораз, значи земјите не слават победа туку ја слават идејата, која идеја?

Територијално проширување на Бугарија?

Слободна автономна македонска држава?

Секоја држава може да слави кого сака и како сака, но како можат две држави заеднички да слават една личност, ако нивните историчари зборуваат за спротивставени идеи?

Разговорот не треба да е меѓу политичари туку меѓу историчари. Врз основа на историски факти да дојдат до историска вистина за идејата која го водела Гоце и на која и го посветил и за која го дал животот.

Тогаш, или Македонија нема да го слави, или Бугарија, но заеднички нема што да славиме.

цитирай
5. dinkov - Динков
18.09 00:30
intelect -нямам никакво намерение да споря. Когато нещо е безспорно няма как да се спори. Бащата, майката, братята, сестрите - българи, кръстен в българска черква, учил в български училища, в писмени документи сам се определял като българин, как може Гоце Делчев да е с друга народност незнам. Това, че Кукуш тогава е бил в рамките на Отоманската империя няма никакво значение. Сега е в границите на Гърция. Да не би да е грък. Географската област Македония не определя народност македонец. Когато е живял Гоце Делчев т.н. славяноезични в Македония и Одринско са се определяли като българи и са в диоцеза на Българската екзархия учредена с ферман на султан Абдул Азис от 28 февруари 1870 г. и просъществувала до 1953 г.
Толкоз за народност.
Кауза или идея. Идеята за АВТОНОМНОСТ на Македония и Одринска Тракия да се обособят в квази държавно образование в рамките на Отоманската империя се оформя след 1902 г. Разбира се чрез въоръжена борба. Няма как да променят клаузите на Берлинския конгрес ( дори Източна Румелия "де юре" прекратява своето съществуване чак през 1908 г. когато Българското княжество използува благоприятната международна обстановка и обявява независимост). Знаеш ли колко хора са се борили, а някой дали живота си за тази идея. Много. Дори един от най-големите приятели на Гоце Делчев и пръв негов биограф Пейо Яворов е също македонски комита. Да не би и той да е македонец. Че какво чудно има българите да се борят за автономия на Македонско и Одринско, а през 2020г. тези хора да се славят в независимите държави България и Северна Македония, какъв е проблема не ми е ясно.
Историята. За македонска история може да се говори след 1944 г. защото тогава започва да съществува някакво автономно образувание наречено Социалистическа република Македония в рамките на СФРЮ. Тук няма никаква политика. Има само история.
Стискам ви палци по-скоро да ви приемат в Европейската уния и тогава нещата по естествен начин ще си дойдат на мястото.
Поздрав
Ицко
цитирай
6. shtaparov - Според мене ако Бугарија ја блокира ...
12.10 21:20
intelect написа:
Според мене ако Бугарија ја блокира Македонија "со уцени "во преговорите за зачленувањето во ЕУ тогаш Македонија треба веднаш да го поништи договорот што го потпиша со Бугарија...па како животот до сега исто така натаму...без Бугарија ...денес нема некој посебни емоции!!!

Според мен не може да има добрососедство,докато "македонските" мошеници не напишат во своите учебници како заедно со срби и руснаци помакедончиха над 1,2 млн. Вардарски Българи след 1944 г.!
цитирай
7. shtaparov - Вие требе да напишете во вашите у...
12.10 21:27
Вие требе да напишете во вашите учебници вистината за помакедончването а не да се правите на света вода ненапита,гиди аjдуци крадливи!Докато не го направите,нема да видите ни Европа ни добрососедство- каков добар сасед може да ми е на мене един аjдук,коj краде земьата на дедите ми па сака и оште и оште??? Никаков разбира се- вие може да бидете добри саседи на другите аjдуци (срби, грци, турци, маjмуни, власи и руснаци),но не и на чесните хора!!!
цитирай
8. intelect - Shtaparov ги почитувам сите шо к...
13.10 20:29
Shtaparov ги почитувам сите шо коментираат на пр. Динков и останати,иако не се сложувам апсолутно со нив но "братко" ти јебига глуп си...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: intelect
Категория: Политика
Прочетен: 200207
Постинги: 139
Коментари: 571
Гласове: 76
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031