Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2020 16:02 - Черноризец Храбър и словените
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 2821 Коментари: 9 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Да, счита се ,че " Черноризец Храбър е автор на книгата " О писменехь" или както е популярна" За буквите" ! Буквите са елемент на писмеността, така ,че заглавието е коректно! Напълно!

Книгата е малка по формат, само от три страници Но съдържанието и е силно и представлява защита на свещеността на новата азбука!  Авторът доказва, че трите свещени азбуки- гръцка, латинска и Словенска не са изначални, изконни азбуки , а произхождат от божествената, както я нарича-Христова ,сирийска/ арамейска азбука/
Всички те са взели букви от финикийската и са добавили нови ! Така ,че словенската азбука е равнопоставена с латинска и гръцка!  Бог не твори буквите, а хората само изпълняват волята му!
Блестящо разбиране за научност! Че всичко в науката се гради на ползване на нещо старо, към което задържително  се добавя и  ново нещо!

От защита, Черноризец Храбър минава в нападение Азбуката ни е критикувана ,че се съктои от 38 букви , а не от свещените 24, както гръцката?  Той умело доказва ,че и гръцката реално е от 38 букви и възкликва, че те- търците, са толкова невежи ,че  дори не знаят от колко букви е азбуката им?

Черноризец Храбър е изключително образован за времето си!  Пръв Любен Каравелов изказва съмнения относно името му ? Че е псевдоним! Заради родителния падеж в заглавието  се счита ,че той е автор! Че книгата е негова?э Но д-р Божидар Пейчев смята ,че заглавието, това е коментар на книгата на немския свещеник Храбан Мавър, преведен така, който критикува  азбуката на свети Йероним! Има логика!

Така ,че кой реално се крие зад авторството на тази забележителна книга ?
Най вероятно да е княз/ тогава/ Симеон ! Но авторството му среща  силен отпор!
Защо цар ще се крие под такъв псевдоним? Да ,следял е и е насърчавал писането на книги, но няма сведения, че той самият е писал!  Иначе по всичко друго отговаря-Образованост, владеене на езици...
Но има едно но, което според мен се пропуска

Книгата  е научна, не е обикновена книга!  А княз  Симеон има необходимата научна подготовка, за да я напише! И нещо не по- малко важно!Той по ранг далече превъзхожда Храбан Мавър!  По дипломатическия протокол не е редно да води полемика с него, като равен с равен! Може да направи това, но  анонимно!
Затова не декларира открито авторството си!

И още нещо,не по - малко важно В книгата се пише за СЛОВЕНИ !
Не за славяни!  Словени , името идва от слово, на славяни - от слава!?  Различни неща са!
Слово , означава дума, но също език, говор ,реч! Словени, вероятно идва да каже ,че тези хора имат един , общ език! Както траките, преди тях!  За които е направена азбуката ! Че  словени не е етноним!

Какво е политическото устройство на Централна Европа и Източна- също,  тогава ?  Там са разположени две мощни държави -Франкската империя и България Ири е далече от централна Европа!  И вклинена между тях е Великоморавия  България граничи с Великоморавия! За да бъде тя  привлечена към изтока, прави се азбука, подходяща за езика й!
След като Германия се налага-Франкската империя, учениците са изгонени или  продадени в робство ! Борис  Първи откупува от Венеция робите, а другите се добират до България!  Борис Първи преценява ,че тази азбука може да свърши работа и на нас, затова ги откупува ! Той вече е на възраст ,Владимир няма подготовка ,намира подходящия човек да се справи с налагането на писмеността- третия си син- Симеон!

В " за Буквите" ,известни са над сто преписа-хърватски, сръбски, Български, молдовски В един само се пише ,че книгата е Българска Но това е пределно ясно, че е такава Защо не се пише за Българи? Защото ,всички земи, с изключение на  на тези на Моравия са Български, заселени с Българи ! Това е ясно и не се нуждае от налагане ,че е така!  Словото и Буквите ,с които се пише са важните  в случая!
А държавата , империята е България, следователно населението и е Българско!
Знае се добре, че Българите отбягват да владеят земи,  незаселени с Българи Щом ги владеят, следователно там Българи живеят!
Реално, под словени се разбира Български етнос, не някакъв друг!



Гласувай:
27


Вълнообразно


1. laval - Поздрави!
10.07.2020 17:11
Както обеща ... :)
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
10.07.2020 17:28
1. laval - Поздрави!
17:11
Както обеща ... :)
цитирай

Вярно е, обещах!

Хубава вечер!
цитирай
3. kvg55 - leonleonovpom2,
10.07.2020 18:08
"О писменехь" е повече от български документ.
цитирай
4. dobrodan - Здравей, Ваньо,
10.07.2020 18:52
абе не е цар Симеон черноризеца, забравил си:), чакай мъничко.

Батировият син Данъш се ползвал с голямо уважение сред дворяните. Синът на Данъш – Боил – бил женен за сестрата на господаря Шамил. Син на Боил бил Маркар Макидан (Марк Македонянин, той е Черноризец Храбър), посещавал Волжка България (повече в дописката за Маргбаши)...
...Народът влахо-българи, както ни съобщиха кара-бурджанските пратеници Маркар Каратун (Черноризец) и Арслан Тертер, по-рано употребявал знаците на келбирите, които наричаме тюркски или турански. Турански наричат и знаците на кашаните (согдийските), които известно време ползвали и у нас, и в Дунавска България, макар и да се изписвали отдясно наляво, като арабските... По-късно, когато бурджаните преминали на езика на покръстените славяни, на първо време те пишели на славянски с келбирските знаци или пък с гръцките букви. Накрая по волята на Всевишния Баксан Куштан създал за всички дунавски българи нова писменост, за да няма разлики в написаното...
Арслан донесъл и книгата на господаря Маркар за българските писмена, от които сеид Мохамед-Гали преписал буквите и някои думи на бурджаните.
Господин Маркар беше човек необикновено величав и се държеше с голямо достойнство, както и подобава на потомък на Телес Бюрган (вуйчо на българския цар от VII век – Кубрат). Навремето си той преодолял много пречки и опасности, затова нашите го нарекли Барис (Смелчага)... Той предаде молбата на царя Самуил да бъде оказана помощ на Дунавска България във войната против Константинопол... Този град, укрепен с няколко реда каменни стени, не падал, сякаш бил омагьосан... Нашите кам-бояни (шамани) го наричали „Истанбул“...
Впрочем сравняването на съобщенията на Гази-Баба с данните от руските летописи позволява да заключим, че Маркар Макидан не е никой друг освен Марк Македонянин, прочутият философ от Дунавска България. Никоновият летопис пази доста и уникални сведения за Волжка България. В него откриваме как в 990 г. киевският княз Владимир I пратил Ак-Булгар...
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
10.07.2020 20:04
3. kvg55 - leonleonovpom2,
18:08
"О писменехь" е повече от български документ

Абсолютно вярно е!

Хубава вечер!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Красимире!
10.07.2020 20:14
4. dobrodan - Здравей, Ваньо,
18:52
абе не е цар Симеон черноризеца, забравил си:), чакай мъничко.

Не, не твърдя ,че е непременно княз Симеон!
Но доводите ,че не е, са оспорими!
Цар Симеон може да не е писал книги ,но спокойно може да напише обоснована защита от три страници на писмеността ни! Защото е достатъчно добре подготвен в тази област!
И второ, не е никак наивно да пише анонимно в случая!
Това не е просто прищявка По този начин може да контактува с него! -Храбан Мавър! Въпреки ,че той вече е починал!

Хубава вечер!
цитирай
7. mt46 - https://protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Slovene%20-%20Sklaboi%20-%20Slavyani.htm
11.07.2020 11:24
В старобългарската литература често се употребява понятието СЛОВЕНЕ. Най-вероятно то означава "хора на божието слово, християни" и се отнася за целия новохристиянизиран народ на Първото българско царство (Нова хипотеза за средновековното съдържание на термина "словене" ). Новата дума СЛОВЕНЕ замества византийското "християни", което през езическата епоха в България е равносилно на "византийци, врагове".

В ранното Средновековие много роби в Западна Европа са били от протославянски произход. Във връзка с това много автори (P. Kretschmer, AfslPh 27, 231; Glotta 15, 307; J. Janko, Wörter und Sachen 1, 108; K. Moszynski, Zasiag., 138 и сл.) разглеждат новогръцкото σκλαβοζ „роб” като новообразование от σκλαβηνοζ „протославянин”. По подобен начин други автори [M. Alinei. Paper at the 22nd Annual Conference of SLE 1989, Varna, Bulgaria, Sept. 12-16] обясняват средновековната латинска дума sclavus „роб, слуга”, мн. ч. sclavi от средновековеното латинско название на протославяните – sclavenius, sclavus, sclavi.

За пръв път общото етнонимно название "славяни" е създадено и започва да се употребява в късното Средновековие. Има няколко претендента за авторството на този нов термин. Известният чешки славист П. А. Шафарик отбелязва, че за пръв път формата "славяне" се появява в граматиката на Милетий Смотриский в 1619 г. [Н. А. Шафарик. "Славянские древности", М., 1848, т. П, кн. 1, с. 64 - 65]. След това, названието "славяни" се утвърждава в Полша и посредством силното полско влияние в Русия, то се възприема и сред руската интелигенция. В българските земи, това название прониква през ранното Възраждане под руско влияние. Обаче, според Никола Виденов [Виденов, Н. Славянският мит, панславизма и съдбата на България. Авитохол. 2008, кн. 28, с. 31-45], думата "славяни" е изкована и влиза в политическа употреба за пръв път през 1593 г. от Винко Прибоевич. В книгата си "Слово за увенчаните със слава славяни" този автор пропагандира т.н. "илирска идея", целяща освобождаване и обединяване на южните славяни в нова Душанова империя, като използва новото понятие "славяни", вместо "склави", което по това време вече означава "роби". Окончателно, сборното понятие "славяни" се оформя под перото на абата от Млетския орден дон Мавро Орбини от Пиза, който през 1601 г. написва книгата "Царството на славяните, днес неправилно наричани скиавони (schiavoni = роби)".

Въпреки посочените по-горе факти, в съвременната славянистична литература се е наложило твърдението, че етнонимното название "славяни" не е късно възникнало средновековно понятие, а древно и исконно самоназвание на протославяните. Това твърдение е основна брънка в един по-широк опит да се създаде представата за древно цивилизационно величие на великорусите и другите източнославянски народи. Подобни опити да се открие древен произход, праславянска писменост, праславянски календар, праславянски науки, праславянски народи, князе и държави почти винаги стигат до източници, които обаче са скито-сарматски или алано-български. Фактически до същия резултат се стига и в опита да се екстраполира понятието "славяни" към ранното Средновековие и Античността.
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, марине!
11.07.2020 13:01
Благодаря ти за обстойния и хубав коментар!
Така е, аз логически се добрах до извода ,че словене не е етносно име, а на хора на божието слово, за които е направена азбуката
Няма логика, в държава, по- скоро империя на Българите, ще рече , доминирана от Българите ,да се прави азбука, да се създава писменост за славяни? И нито дума за Българи? Ясно е ,че в словене се включват Българи и ,че има знак за равенство между тях!Българи и словене?
И невероятно е князът, до двама души се свеждат авторите-Симеон и чичо му Докс-брат на Борис Но Докс е вече много възрастен, за да е той да защитава азбука на словени, без да го е грижа за Българите, чийто изконен владетел е!

За мен истината е една, водещо място в него период сред наречените днес славяни са имали Българите и то до падането на България под османска власт! После постепенно го тубят Губят и водещото място, след като са дали на другите всичко, което са постигнали! Най- благородно!

Но поелите ръководното място не искат да ни признаят тогавашните заслуги
И измислят слявянски етнос Сливане на Българи и славяни, колкото и абсурдно да е то!
А всъщност става среща на на два клона от един и същ народ! Единият митарствал дълги години по света и накрая се завърнал в родното място!

Хубав ден, Марине!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Благодаря на Хората, удостоили с ...
12.07.2020 20:01
Благодаря на Хората , удостоили с внимание текста!
Много добре знам, че постфактум има много, които по- добре са знаели това!
Опитът ми ме е убедил в многобройността им! В нея само!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9138498
Постинги: 1348
Коментари: 29647
Гласове: 102599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031