Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2020 13:40 - Намаляване на административната тежест за пенсионерите, които се самоосигуряват или за хралупите с ненужни информационни жълъди
Автор: emimilcheva Категория: Други   
Прочетен: 2508 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 07.08.2020 13:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 На 5 август 2020 г., Министерския съвет прие промени в Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица. Целта е да се намали административната тежест за самоосигуряващите се лица - пенсионери, които продължават да упражняват трудова дейност като самоосигуряващи се лица и да подават необходимата информация към Националната агенция за приходите (НАП).

Предвижда се да отпадне изискването за подаване на декларация образец ОКД-5 в съответната териториална дирекция на НАП. С направените промени внасянето на дължимите осигурителни вноски и подаването в НАП на данни, свързани с осигуряването, се приемат за изрично изразено желание за продължаване осигуряването.

По принцип, дадено самоосигуряващо се лице е длъжно при започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност, за която е регистрирано, да подава декларация по утвърден от изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) образец, до компетентната териториална дирекция на НАП, подписана от самоосигуряващото се лице, в седем дневен срок от настъпване на обстоятелството. Поне така си спомням, че беше ...

Тази декларация можеше (и продължава да може) да се подава всяка година до края на месец януари, ако самоосигуряващото се лице иска да промени вида на осигуряването си.

Само по себе си, попълването на въпросната декларация е елементарно просто. И до сега, пенсионерите не въвеждаха информация след първите четири полета, които са:

„1. Лични данни” (ЕГН, Булстат или ЕИК на фирмата и реквизитите на личната карта); „2. Упражнявам дейност” (тук се съобщаваше изключителното прозрение, че сте собственик на ЕООД); „3. Адрес и адрес за кореспонденция” и „4. Декларирам” (тук декларирате датата, от която сте започнали – това може да е датата на откриването на фирмената банкова сметка, датата на първата издадена фактура или пак нещо подобно).

Пенсионерите нямаше нужда да попълват поле номер 5, което е „Заявявам, че ще се осигурявам за: ...” и поле номер 6, което е „Пенсионер съм и желая да се осигурявам за: ...”. В дадения сллучай – на собственик на ЕООД, вноските ще са само здравни.

От няколко години насам, същата декларация лесно може да се подаде онлайн, с използване на ПИК (персонален идентификационен код), издаден на физическото лице от съответната ТД на НАП.

Всичко това навежда на две мисли. Едната е, че държавата от  край време се прехласва по идеята да събира стотици, а ако може и хиляди пъти, данни за Вас, които ги има отдавна на склад – ЕГН, реквизити на лична карта, ЕИК на фирмата Ви, адреса Ви и така нататък и така нататък... Предполага се, че всички тези данни ги има в Търговския регистър и на още поне няколко места, но държавата с постоянство, достойно за по-добри дела Ви пита и Ви разпитва, а Вие – пишете ли пишете, кога на хартия, кога он-лайн.

И на чавдарчетата е ясно, че броят на графите може да се съкрати, но това не е страстта на българската бюрокрация. Тя е като катеричките – трупа запаси от данни (в администрацията, данните заместват жълъдите, лешниците, орехите и всички други ядки – катеричи деликатеси), които после забравя къде са съхранени и започва да трупа нови запаси. Последното да се разбира като: започва да Ви строява да попълвате нови формуляри със същото жълъдово съдържание.

Разликата между катеричката и администрацията е в това, че на катеричката тези запаси все пак са си й много нужни. Понякога тя може и да не забрави местоположението на скривалището си и това много й помага през зимата. При администрацията „няма празно” – брули жълъди, тоест събира безсмислени данни до пълно умопомрачение. След това няма нужда и да забравя мястото на информационната хралупа, защото никога не си е давала зор да го запомни – въпросните данни са й напълно ненужни.

С ЕГН и ЕИК, е хайде и с трите имена на щастливия „клиент” на администрацията, работата може да се свърши изцяло – просто „клиентът” декларира как иска да бъде осигуряван, а ако е пенсионер – уверява държавата, че иска да си плаща здравната осигуровка.

Всичко останало е пълнеж за придаване на по-достолепен вид на декларацията и за задълбочаване на мащаба на екологичното престъпление, което се извършва при използуване на хартиен носител. Но това рядко тревожи администрацията – тя работи над проблема да превърне „клиента” си в „пациент”.

Така стигаме до втората мисъл, на която ни навежда новината за поредното титанично усилие за намаляване на административната тежест върху самоосигуряващите се пенсионери. Тя е: администрацията „кандисва” да се премахне някаква административна тежест най-често тогава, когато тя е изцяло лишена от всякакъв смисъл.

Такъв е и нашият случай. Става дума за това, че самоосигуряващият се пенсионер досега декларираше, че иска да си плаща здравните осигуровки, като можеше да направи това и по Интернет. Като отмъщение за продължаващата дигитализация, администрацията искаше от пенсионера да напише един „билюк” никому ненужни лични данни и сродни сведения, просто заради красотата на документа.

Слава Богу, някой се досети (или по-скоро някой го подсети), че след като си плащаш осигуровките – значи искаш да се осигуряваш. Смешното и жалкото е, че трябваше да дойде коронавируса, за да стане администрацията склонна да се раздели с поредната си хартиено-електронна играчка, в рамките на „облекчаването на гражданите и най-паче на малките и средните предприятия”.

Какво пък – ура ! Да не бъдем неблагодарни и да не се присмиваме на новата ни облекчителна придобивка, защото докато се обърнем ще дойде време да се пенсионираме, а също така и защото катеричките от администрацията можеше и да не си дадат хралупата с информационни жълъди.

Така че – благодарим и дано под натиска на различните работодателски организации и сдружения на МСП, катеричките се разделят и с други свои места за трупане на ненужни жълъди.


image

Ето я и бланката на Декларацията за самоосигуряващо се лице, с пояснения как се попълва, направени още през 2017 година от счетоводните експерти на Кантора „КТК - Консулт“. (http://consultbg.weebly.com/105310861074108010851080/dekl-samoosiguriavashto-lice-2013-nap# ).

Емилия Милчева е пенсионен консултант с 11 годишен опит в областта на пенсионното производство и пенсионното консултиране. В момента тя ръководи екипа на Кантора "Три уши 3" за пенсионни услуги и консултации.




Гласувай:
10



1. elizabethborislavova - защо да не похвалим хубавото
07.08.2020 13:45
това е добро, което са предложили
цитирай
2. emimilcheva - Ами ние даже им благодарихме ...
07.08.2020 14:13
... само че написаното си остава в сила.
Администрацията води битки със зъби и нокти за всеки квадратен сантиметър от всевъзможни дублиращи се и триплиращи декларации, справки и тем подобни. Отстъпва, когато абсурдността на изискването вече се вижда и от Луната.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emimilcheva
Категория: Други
Прочетен: 171021
Постинги: 31
Коментари: 41
Гласове: 9097
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031